Tradycyjne potrawy na świecie
12 potraw na wigilijnym stole to typowo polska tradycja. W Portugalii serwuje się za to 12… deserów.
Wigilia Bożego Narodzenia nie jest wolnym od pracy dniem świątecznym. Przyznacie jednak Państwo, że w Polsce jest to dzień niezwykły i wyjątkowy. W większości europejskich krajów wigilia przypomina jedynie elegancką kolację, a np. we Francji, w Holandii i Anglii w ogóle nie jest obchodzona. Tylko w Europie Wschodniej, gdzie świąteczne tradycje wywodzą się ze słowiańskich wierzeń, wieczerza wigilijna jest najważniejszym posiłkiem w ciągu roku.
Finlandia. Honorowe miejsce na wigilijnych stołach w tym kraju zajmuje pieczony w całości prosiak!
Niemcy. Tradycyjnie w trakcie wigilii Niemcy jedzą… sałatkę kartoflaną z kiełbasą. Dzieci dostają talerz pełen słodyczy i owoców.
Szwecja. Wieczerza wigilijna nie jest postna – przygotowuje się wiele dań z wieprzowiny, np. szynkę i nóżki w galarecie. Ulubionym deserem Szwedów jest ryż z owocami i migdałami.
Portugalia. Najbardziej charakterystycznymi potrawami są suszony dorsz i krokiety rybne. Na stołach pojawia się także… 12 deserów!
Hiszpania. Na rodzinną kolację przygotowuje się dania z owoców morza i ryb, a także z indyka i jagnięciny. Na deser podaje się specjały z marcepana, nugat i wino musujące cava.
Włochy.Obowiązuje całodniowy post, na wieczerzę przygotowuje się dania z ryb i sałatki.
Wielka Brytania. W Wigilię większość osób pracuje. W pierwszy dzień Świąt charakterystycznym daniem obiadowym jest pieczony indyk z borówkami. i Anglii w ogóle nie jest obchodzona. Tylko w Europie Wschodniej, gdzie świąteczne tradycje wywodzą się ze słowiańskich wierzeń, wieczerza wigilijna jest najważniejszym posiłkiem w ciągu roku.
Holandia i Belgia. Tradycją jest świąteczne śniadanie w restauracji
Francja. Najważniejszy jest obiad świąteczny, z pasztetem strasburskim z gęsiej lub kaczej watróbki (foie gras), ostrygami i wędzonym łososiem. Powszechnie podczas Wigilii jada się mięso drobiowe, zwłaszcza indyka.
Dania. Podczas Wigilii podaje się pieczoną kaczkę, a na zakończenie kolacji ryż z migdałami.
Austria. Na wigilijnym stole znajduje się karp lub kaczka.
Norwegia. Podczas Wigilii podaje się żeberka wieprzowe (po norwesku Ribbe) i gotowane mięso owcze (po norwesku pinnekjøtt) lub specjalne danie przygotowane z solonej oraz gotowanej ryby (która wcześniej leżała w ługu sodowym przez 2-3 dni), którą następnie podaje się z boczkiem. Potrawa ta nosi nazwę Lutefisk.
Grecja. Od rana dzieci chodzą po kolędzie. Na każdym stole znajdziemy Chleb Chrystusa – duże słodkie bochenki w różnych kształtach i z różnymi zdobieniami. Choinki po raz pierwszy pojawiły w 1833 roku. Zwyczaj przyniesiony przez króla Ottona I, króla Grecji (syn króla Bawarii). Tradycyjnym greckim zwyczajem jest ozdobiona łódź lub statek.