Oryginalne przepisy

Czerwony barszczyk z uszkami, pierogi z kapusta i grzybami, karp smażony…. To typowe dania, które większość z nas ma na swoim stole przy wigilijnej wieczerzy. Poniżej odnajdziecie Państwo przepisy na inne potrawy, które serwują uznani szefowie kuchni swoim Gościom w trakcie Świąt.

Potrawy Wigilijne

Zakwas na barszcz czerwony
Wigilijne pierogi z soczewicą i pianką z borowików i tymianku autorstwa Jacka Sawindy
Sandacz pieczony z sałatką z marynowanych śliwek autorstwa Karola Okrasy
Sandacz w kaszy gryczanej z sosem borowikowym autorstwa Wojciecha Straszyńskiego
Smażony filet z pstrąga z płatkami migdałów i sosem piernikowym z bakaliami autorstwa Roberta Sowy
Śledzie w sosie musztardowo-śmietanowym
Wigilijne śledzie po staropolsku autorstwa Jacka Sawindy
Litewski pasztet grzybowy autorstwa Macieja Kuronia
Łosoś w galarecie
Karp po staropolsku autorstwa Macieja Kuronia

 

Świąteczne przepisy

Kaczka nadziewana jabłkami autorstwa Wojciecha Straszyńskiego
Jagnięcina w cieście francuskim
Rolada z indyka faszerowanego borowikami autorstwa Pascala Brodnickiego
Gicz jagnięca w czerwonym winie i warzywach z puree ziemniaczanym autorstwa Mateusza Malinowskiego
Sernik na zimno
Świąteczny makowiec autorstwa Magdy Gessler