Tradycyjne potrawy na świecie

12 potraw na wigilijnym stole to typowo polska tradycja. W Portugalii serwuje się za to 12… deserów.

Wigilia Bożego Narodzenia nie jest wolnym od pracy dniem świątecznym. Przyznacie jednak Państwo, że w Polsce jest to dzień niezwykły i wyjątkowy. W większości europejskich krajów wigilia przypomina jedynie elegancką kolację, a np. we Francji, w Holandii i Anglii w ogóle nie jest obchodzona. Tylko w Europie Wschodniej, gdzie świąteczne tradycje wywodzą się ze słowiańskich wierzeń, wieczerza wigilijna jest najważniejszym posiłkiem w ciągu roku.

Finlandia. Honorowe miejsce na wigilijnych stołach w tym kraju zajmuje pieczony w całości prosiak!

Niemcy. Tradycyjnie w trakcie wigilii Niemcy jedzą… sałatkę kartoflaną z kiełbasą. Dzieci dostają talerz pełen słodyczy i owoców.

Szwecja. Wieczerza wigilijna nie jest postna – przygotowuje się wiele dań z wieprzowiny, np. szynkę i nóżki w galarecie. Ulubionym deserem Szwedów jest ryż z owocami i migdałami.

Portugalia. Najbardziej charakterystycznymi potrawami są suszony dorsz i krokiety rybne. Na stołach pojawia się także… 12 deserów!

Hiszpania. Na rodzinną kolację przygotowuje się dania z owoców morza i ryb, a także z indyka i jagnięciny. Na deser podaje się specjały z marcepana, nugat i wino musujące cava.

Włochy.Obowiązuje całodniowy post, na wieczerzę przygotowuje się dania z ryb i sałatki.

Wielka Brytania. W Wigilię większość osób pracuje. W pierwszy dzień Świąt charakterystycznym daniem obiadowym jest pieczony indyk z borówkami. i Anglii w ogóle nie jest obchodzona. Tylko w Europie Wschodniej, gdzie świąteczne tradycje wywodzą się ze słowiańskich wierzeń, wieczerza wigilijna jest najważniejszym posiłkiem w ciągu roku.

Holandia i Belgia. Tradycją jest świąteczne śniadanie w restauracji

Francja. Najważniejszy jest obiad świąteczny, z pasztetem strasburskim z gęsiej lub kaczej watróbki (foie gras), ostrygami i wędzonym łososiem.  Powszechnie podczas Wigilii jada się mięso drobiowe, zwłaszcza indyka.

Dania. Podczas Wigilii podaje się pieczoną kaczkę, a na zakończenie kolacji ryż z migdałami.

Austria. Na wigilijnym stole znajduje się karp lub kaczka.

Norwegia. Podczas Wigilii podaje się żeberka wieprzowe (po norwesku Ribbe) i gotowane mięso owcze (po norwesku pinnekjøtt) lub specjalne danie przygotowane z solonej oraz gotowanej ryby (która wcześniej leżała w ługu sodowym przez 2-3 dni), którą następnie podaje się z boczkiem. Potrawa ta nosi nazwę Lutefisk.

Grecja. Od rana dzieci chodzą po kolędzie. Na każdym stole znajdziemy Chleb Chrystusa – duże słodkie bochenki w różnych kształtach i z różnymi zdobieniami. Choinki po raz pierwszy pojawiły w 1833 roku. Zwyczaj przyniesiony przez króla Ottona I, króla Grecji (syn króla Bawarii). Tradycyjnym greckim zwyczajem jest ozdobiona łódź lub statek.