Tradycyjne potrawy Polskie

Barszcz czerwony z uszkami jest tradycyjną potrawą w Polsce.W zależności od regionu i tradycji rodzinnych zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być dwanaście. Każdej należy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok.

Do najbardziej typowych dań należą:

  • barszcz z uszkami (wymiennie w niektórych regionach Polski z białym żurem, zupą grzybową, zupą owocową lub zupą rybną),
  • ryby przyrządzane na różne sposoby, z najbardziej tradycyjnym karpiem smażonym oraz w galarecie,
  • kapusta z grochem
  • kapusta z grzybami,
  • pierogi z kapustą,
  • kasza z suszonymi grzybami,
  • fasola z suszonymi śliwkami,
  • paszteciki z grzybami,
  • kluski z makiem, cukrem i miodem,
  • makiełki,
  • kompot z suszonych owoców,
  • zupa migdałowa czy z tradycji wschodniej kulebiak,
  • gołąbki
  • kutia.

Na Śląsku potrawami wigilijnymi są także moczka i makówki. Zgodnie z polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny być postne, czyli bezmięsne i bez użycia tłuszczów zwierzęcych. Post wigilijny jest zwyczajem przedchrześcijańskim, dość powszechnie jednak przestrzeganym, mimo że obecnie nie jest nakazany w żadnym z wyznań chrześcijańskich. Biskupi łacińscy zachęcają do zachowania tego zwyczaju „ze względu na wyjątkowy charakter tego dnia w Polsce.