Tradycyjne potrawy Polskie
W zależności od regionu i tradycji rodzinnych zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być dwanaście. Każdej należy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok.
Do najbardziej typowych dań należą:
- barszcz z uszkami (wymiennie w niektórych regionach Polski z białym żurem, zupą grzybową, zupą owocową lub zupą rybną),
- ryby przyrządzane na różne sposoby, z najbardziej tradycyjnym karpiem smażonym oraz w galarecie,
- kapusta z grochem
- kapusta z grzybami,
- pierogi z kapustą,
- kasza z suszonymi grzybami,
- fasola z suszonymi śliwkami,
- paszteciki z grzybami,
- kluski z makiem, cukrem i miodem,
- makiełki,
- kompot z suszonych owoców,
- zupa migdałowa czy z tradycji wschodniej kulebiak,
- gołąbki
- kutia.
Na Śląsku potrawami wigilijnymi są także moczka i makówki. Zgodnie z polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny być postne, czyli bezmięsne i bez użycia tłuszczów zwierzęcych. Post wigilijny jest zwyczajem przedchrześcijańskim, dość powszechnie jednak przestrzeganym, mimo że obecnie nie jest nakazany w żadnym z wyznań chrześcijańskich. Biskupi łacińscy zachęcają do zachowania tego zwyczaju „ze względu na wyjątkowy charakter tego dnia w Polsce.